Sedummatten worden steeds meer toegepast als bedekking voor daken. Het sedum wordt gekweekt op speciaal ontwikkeld substraat in combinatie met een kokosmat. Hierdoor ontstaat een geheel dat veel water vast kan houden, ook wanneer het veel regent. Een dak bedekt met sedummixmatten noemen we ook wel een groen/blauw dak. Het dak houdt het water vast en voert het vertraagd af. Hierdoor wordt bijvoorbeeld het rioleringssysteem ontlast bij zware regenval. Er zijn gemeenten die vanwege deze functie van een groendak subsidie verlenen. Deze subsidie kunt u gebruiken voor de aanschaf en aanleg van sedummixmatten.

Waaruit bestaat een sedummixmat?

Sedummatten bestaan dus uit een kokosmat waar verschillende soorten sedumplanten op groeien. Meestal gebruiken we hier wel meer dan tien verschillende soorten plantjes voor en de kokosmat is hiermee nagenoeg compleet bedekt. Sedum wordt ook wel vetkruid genoemd. Afhankelijk van de beschikbaarheid en het vermogen om op Nederlandse bodem te groeien hanteren wij 5-8 verschilende sedumsoorten in onze sedummixmatten. De ervaring leert dat na enkele jaren er 1 a 2 soorten overblijven. Ook voor sedum geldt het recht van de sterkste.

Wilt u meer weten over sedum of vetkruid, dan kunt u ook deze pagina van Wikipedia over Sedum raadplegen.

Wat is het voordeel van sedummatten?

Eén van de voordelen van een groendak staat hierboven al vermeld; de sedumplantjes houden het regenwater beter vast en voeren dit gelijkmatiger af. Sedummatten bieden echter meer voordelen. Een groendak gaat bijvoorbeeld veel langer mee dan standaard dakbedekking. Doordat u minder vaak de dakbedekking hoeft te vervangen, bepaart u veel kosten. Ook biedt een groendak uitstekende isolatie. In de winter helpen de sedummatten de kou buiten te houden. In de zomer daarentegen, zorgt een groendak voor een koeler en gelijkmatiger klimaat in uw woning of kantoor. Bijkomend voordeel van een groendak met sedummixmatten is dat deze ook zorgt voor een beter rendement van zonnepanelen. Het dak wordt door de sedumplanten namelijk minder warm. Hierdoor biedt het dak een koele ondergrond aan de zonnepanelen die zo beter hun warmte kwijt kunnen. Het rendement van zonnepanelen stijgt daarmee aanzienlijk. Dat is ook één van de redenen dat veel mensen bij de aanschaf van zonnepanelen ook een groendak aan laten leggen.

© Copyright - Greenroof4life - 2018